Er zijn 22 prachtige schalen met planten en bloemen geplaatst rond het monument. Hiermee is ons experiment VerBloem de fiets! van start gegaan. Het experiment wordt door Stad in Balans van de gemeente ondersteund als één van de initiatieven om grip op de drukte in de stad te krijgen.

Met de bloemenschalen willen we komend half jaar het gedrag van de fietser vooral positief beïnvloeden door de aandacht te verplaatsen en te laten zien hoe mooi de Dam is, ons Nationaal Plein. Door de schalen hopen we een fietsvrij gebied te creëren waardoor er meer orde komt in de fietsenchaos rond het monument. Het zal nog een hele klus worden maar we gaan ervoor!

Tot het einde van de kerstvakantie zullen er elke dag fietscoaches staan om mensen te begeleiden en te bedanken voor het goed wegzetten van hun fiets. Om de fietser positief te stimuleren geven we ze cadeautjes in de vorm van een korting bij een ondernemer op de Dam.  Grand Café Krasnapolsky, Wynand Fockink, Tours&Tickets, Dam Good Coffee en Gassan Diamonds bieden de bedankjes aan de fietsers aan. Omdat het een experiment is zullen we komende tijd verschillende aanpassingen uitproberen in samenwerking met de gemeente en de fietscoaches. Ook onderzoeken we wie het overgrote deel van de fietsers nu eigenlijk zijn en waarvoor ze precies komen. Op 30 december halen we de schalen even weg in verband met alle champagne en vuurwerk, 2 januari worden de bloemen weer teruggeplaatst.

Komende periode worden de schalen met veel zorg onderhouden door het groenteam van de gemeente. Dit team heeft ook de schalen opgemaakt en deden dit 25 jaar geleden ook toen de bloemen voor het laatst op de Dam stonden.