Cultuur & Architectuur

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is al jaren dé plek voor koninklijke ceremonies, spraakmakende tentoonstellingen en culturele bijeenkomsten. Ooit is de kerk ontstaan doordat in een snel groeiend Amsterdam niet alle kerkgangers meer terecht konden in de kerk aan de ‘oude zijde’, de Oude Kerk. Willem Eggert schonk zijn boomgaard voor de bouw van een kerk aan de ‘nieuwe zijde’. Die niet alleen een godshuis (en begraafplaats) was, maar ook een ontmoetingsplek. In het interieur is geschiedenis uit alle eeuwen dat de kerk bestaat zichtbaar. De Museumshop biedt altijd een passend assortiment bij de tentoonstelling van dat moment.
Openingstijden: 10.00-17.00 uur
Adres     : Mozes en Aaronstraat 2 
Website    : nieuwekerk.nl
Social Media :  


Het Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis is het voormalig stadhuis van Amsterdam. Voor de Amsterdammer toentertijd het achtste wereldwonder, door de immense grootte en luxe die het gebouw bracht tussen de omringende kleine panden. De prachtige Burgerzaal gold als het hart van het universum en was een openbare ontmoetingsplek voor de stedelingen. In 1808 maakte koning Lodewijk Napoleon Amsterdam tot landshoofdstad en nam het stadhuis in gebruik als Paleis. Hij liet het gebouw passend inrichten en plaatste een balkon aan de gevel om menigten op de Dam te kunnen begroeten, zoals de koninklijke familie dat tot op de dag vandaag doet.
Openingstijden: 10.00-17.00 uur
Adres     : Dam 
Website    : paleisamsterdam.nl 
Social Media :  

 


Koninklijke Industrieele Groote Club

Dé sociëteit en businessclub van Amsterdam, waar leden omringd zijn door een gevarieerd gezelschap van prominenten uit de culturele en zakelijke wereld. Er zijn meer dan 170 lezingen en activiteiten per jaar, vaak met sprekers die aan de top staan in hun beroep en status. Er zijn mogelijkheden voor lunch, diner of vergadering, naast speciale activiteiten als jazz nights, boekpresentaties en culinaire avonden. En dat alles in een monumentaal pand met klassiek ontworpen zalen met niettemin een moderne uitstraling. Voor het ontwerp van de belangrijkste zaal Industria liet architect Foeke Kuipers zich inspireren door de verderop gelegen Beurs van Berlage. Bij de bouw stuitte men op overblijfselen van middeleeuwse sluismuren van de dam in de Amstel. Het bleek de sluis te zijn waarop de legende van het buskruitschip is gestoeld, de oorsprong van de uitdrukking ‘trommelen op de Beurs’.
Adres     : Dam 27 
Website    : igc.nl
Social Media :  
De club is alleen voor leden toegankelijk.
Niet leden kunnen wel gebruik maken van de zalen voor bijvoorbeeld een bruiloft of evenement.